Hirsutismul (pilozitatea excesiva la femei)

Hirsutismul este o boala a femeilor care se manifesta prin cresterea firelor de par de culoare inchisa, mai groase, in zonele in care firele de par sunt de obicei foarte fine sau inexistente (buza superioara, barbie, piept, abdomen, spate).
 
Acest lucru se datoreaza existentei hormonilor masculini (androgeni) in exces – acesti hormoni sunt produsi de glandele adrenale si ovare.
 
Factori care pot provoca hirsutismul:
ovarele polichistice: femeile care sufera de acest sindrom prezinta deseori acnee in combinatie cu hirsutism si tulburari ale ciclului menstrual;
 - hirsutism idiopatic (fara o cauza identificabila): in general se manifesta doar prin aparitia si indesirea firelor nedorite de par in diferite zone ale corpului
 - cazuri rare de hirsutism: datorita tumorilor (la nivelul ovarelor sau glandelor adrenale) care genereaza hormoni, medicamentelor sau bolilor mostenite.
 
Hirsutismul apare in general la femeile peste 20 de ani si progreseaza rapid (mai ales la cazurile severe)
Pe langa tratamentele specifice bolii (consultarea unui medic endocrinolog, analize specifice, medicatie recomandata de medic si scaderea in greutate), se recomanda tratamente pentru:
- indepartarea/ camuflarea firelor de par existente;
- incetinirea/ stoparea cresterii noilor fire de par.