Diferenta dintre depilare si epilare

Depilarea - este o metoda de epilare temporara a parului care nu afecteaza radacina ci zona firului de par de la suprafata pielii - de exemplu rasul, cremele de depilare (chimic), piatra ponce, manusa pentru epilare.

Epilarea
- este o metoda de epilare prin care parul este indepartat de la radacina. Nu orice metoda de epilare va asigura indepartarea permanenta a firelor de par nedorite. Smulgerea parului cu penseta sau ceara este considerata o metoda de epilare temporara, in timp ce electroliza, laserul sau lumina intens pulsata (IPL) sunt considerate a fi epilari progresiv-definitive.
 

Ritmul de crestere al parului

  • parul de pe scalp - 0.4mm/zi (perioada 3-5 ani); lungimea: 70cm-100cm
  • parul de pe corp - 0.2mm/zi (ritm de crestere 2-6 luni); lungimea:1-3cm
Perioada de crestere activa si ritmul cresterii difera de la o persoana la alta, functie de factorii ereditari, varsta, sex, factori nutritionali, hormonali si constitutionali.
Pentru mai multe informatii despre fazele cresterii firelor de par puteti citi in sectiunea Articole: Cum creste parul?
 

Despre piele

Pielea este un organ compus din mai multe straturi.
Stratul profund, derma, este alcatuit din tesuturi de legatura, conexiuni nervoase, vase de sange, foliculi de par, glande sudoripare si sebacee. Stratul superficial, epiderma, produce pigmentul numit melanina. Acest pigment se transfera in celulele epidermei sau in firele de par, creand astfel culoarea pielii si parului. Culoarea pielii este data si de sange si de vasele superficiale.

Melanina
face parte din grupul cromoforelor (alaturi de hemoglobina si porfirina) si are un rol important in epilarea cu IPL. (mai multe detalii)